Arkivfotot

Flerbostadshus med 134 lägenheter

+ beskrivning

Uppdragsgivare:
Granen Fastighetsutveckling AB

Plats:
Högdalen

Tid:
2007-2011

Info:
För mer information kontakta uppdragsansvarig
arkitekt Pia Erikson Brangstrup, 08-599 090 82.

Om projektet

Bebyggelsen består av ett punkthus i 11 våningar och lamellhus i 5-6 våningar som ramar in en innergård. Husen är tänkta att bilda löst sammanhållna kvarter och komplettera befintlig bebyggelse med nya lägenhetstyper. Mot spårområdet finns ett delvis underbyggt garage som bildar fasad mot tunnelbanan och tar upp höjdskillnaden mellan gård och spårområde. Samtliga hus har genomgående entréer och ljusa trapphus som kan nås direkt från garaget.

De 134 lägenheterna har delvis indragna balkonger mot gården. Fönsterarean har koncentrerats mot innergården med vardagsrumsfönster från golv till tak. Balkongerna och fasadens veckning bidrar till ett starkt bullerskydd. Lägenheternas kök mot gata/spårområde och vardagsrum mot gård har en öppen planlösning för en god ljussättning av rummen.

Förråden som ligger i lägenheterna, har fönster med utblick till entrén och kan därmed användas som ett extra arbetsrum/sovrum. Vissa lägenheter på bottenvånnigen har en uthyrningsdel med egen ingång. Innergården och uteplatser inramas av växtlighet med odlingslotter mellan husen. Mot gårdarna finns enkelsidiga 1,5 rumslägenheter på 41 m² med litet sovrum/ arbetsrum med fönster.

Husen har utformats för att ge ett behagligt inomhusklimat med minimal energianvändning, sk minienergihus.

Husen är putsade i brutet vitt, fönstersnickerier och plåtdetaljer är grå, och balkongfronterna är av grönt glas.